Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality a postřehy

Příspěvky

Sokolovská uhelná: Letos zisk, příští rok velká nejistota

13. 12. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

img00007.jpgSpolečnost Sokolovská uhelná očekává, že letošní hospodaření skončí ziskem několika stovek milionů korun. Výhled na příští rok je ale velmi nejistý a firma, která těží uhlí a vyrábí teplo a elektřinu, bude ráda, pokud se podaří udržet alespoň vyrovnané hospodaření. Novinářům to řekl předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné a SUAS Group Pavel Tomek

 

Z uhlobarona solárníkem? Bakala chystá pozemky na Karvinsku pro stavbu fotovoltaických elektráren

12. 12. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

divici-se-smajlik-button.jpgBývalý majitel těžební společnosti OKD Zdeněk Bakala chce na Karvinsku budovat solární elektrárny. Pro tento účel si už založil sedm společností a skrze svou zastřešující firmu Asental Land žádá změnu územního plánu. Město mu vyhovělo jen částečně a jedná o změně dvou ze sedmi vybraných lokalit. Bakala by také mohl na výstavbu elektráren čerpat dotace, i bez nich se mu ale podle odborníka, kterého iROZHLAS.cz oslovil, investice brzy vrátí.

 

Hladík podepsal v Dubaji konec českého uhlí

11. 12. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

coalminer.pngNa konferenci COP28 v Dubaji premiér Fiala řečnil o jádru, ministr životního prostředí Hladík podepsal český závazek skončit s uhlím do roku 2033. V rozporu s programovým prohlášením vlády.

 

Špok pamatuje stavbu i začátky stonavské šachty

7. 12. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

images.jpgMy stavíme stavbu, stavba staví nás! Pod tímto době poplatným budovatelským heslem se v roce 1958 začal budovat Důl ČSM ve Stonavě, kde jako brigádník pomáhal i Vladimír Špok. Tehdy samozřejmě netušil, že zdejší šachtě věnuje dalších třicet let svého života a bude na ní působit i manželka, dcera či vnučka. O vzpomínky se podělil v rozhovoru pro Měsíčník Horník.

 

Indie bude dovážet víc koksovatelného uhlí z Ruska

6. 12. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

genialni-darky-emocni-smajlik-modry-1063.jpgIndie zvýší dovoz koksovatelného uhlí z Ruska. Dodávky od jejího hlavního dodavatele, kterým je Austrálie, totiž klesají a ocelárny se potýkají s prudkým růstem cen. S odvoláním na tři vládní zdroje a zástupce odvětví to uvedla agentura Reuters. Koksovatelné uhlí je důležitou surovinou pro výrobu oceli a Indie je druhým největším producentem surové oceli na světě.

 

Výsledky voleb v ZO OS Dolu ČSM, Stonava

5. 12. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

happy-cartoon-smiley-face-thumb2268974.jpgVe dnech 7. a 8. listopadu 2023 proběhly na dvou volebních místech volby do Závodního výboru a do Revizní komise, základní odborové organizace Dolu ČSM. Volby řídila volební komise, jejímž předsedou byl zvolen Ing. Petr Bílek. Z těchto voleb byly zvoleny stanovené počty členů odborových orgánů.

 

Budovy Dolu Frenštát půjdou k zemi do konce roku, šachta zůstane stát

4. 12. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

b7470d7c24_90893611_u.jpgPo zásypu těžních jam F4 a F5 začne státní podnik DIAMO bourat první objekty v areálu Dolu Frenštát. Zmizet nakonec nemusí úplně všechny. Obec Trojanovice totiž požádala o zachování těžních věží a strojovny jako připomínku hornické činnosti.

 

Těžařům rostou náklady. Zvýší to třeba ceny uhlí

1. 12. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_21687315-smiley-vector-illustration---puzzled-face.jpgNěkteré těžební firmy nejspíš navýší ceny svých produktů pro zákazníky. Důvodem je růst nákladů. Ten v příštích letech ještě posílí navýšení úhrad z vydobytých nerostů, který nyní schválila vláda. Vyplývá to z komentářů firem pro ČTK. Ekologové naopak zvýšení úhrad uvítali, podle nich mohlo být ještě vyšší.

 

Podle Hladíka český průmysl promeškal dekarbonizaci. Brabec nesouhlasí

29. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

14491196.jpgTuzemský průmysl podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) asi promeškal start hromadné dekarbonizace. S tím však nesouhlasí jeho předchůdce Richard Brabec (ANO), podle nějž poptávka po dekarbonizaci vzrostla s růstem cen energií. Oba politici se střetli v pořadu Otázky Václava Moravce České Televize.

 

Na východě Číny došlo k nehodě v uhelném dole

28. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

animated_angel_emoticon_praying_hg_whtgifw570.gifPři nehodě v uhelném dole ve východní části Číny v provincii Shandong zemřeli dva horníci, osmnáct jich zůstalo uvězněno. Neštěstí se stalo poté, co kamení zničilo část důlního tunelu, informovala čínská státní televize China Central Television.