Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality a postřehy

Příspěvky

Beneš: Uhlí může nahradit jen plyn

9. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

definicny-obor--obro-hodnot-smajlik.jpgJestliže se vypnou uhelné elektrárny, tak v tu chvíli v ČR bude chybět něco mezi čtyřmi až pěti tisíci megawatt (MW) řiditelných zdrojů. To znamená takových, které vyrábějí přesně v době, kdy potřebujete. Což nejsou obnovitelné zdroje, které vyrábějí jen, když to zrovna podmínky dovolují. Jediné, co nám krátkodobě umožní nahradit uhlí, jsou plynové elektrárny. V rozhovoru pro ČRo Plus to řekl šéf ČEZ Daniel Beneš.

 

Technická likvidace Dolu ČSM potrvá nejméně tři roky

8. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

divici-se-smajlik-button.jpgVedení společnosti OKD svolalo v říjnu do kulturního domu na severní lokalitě stonavské šachty poradu hlavních předáků a vedoucích úseků pro vyhodnocení uplynulého třetího čtvrtletí i podání výhledu na další období. Probíralo se například pokračování Dolu ČSM v těžbě a jeho budoucnost po ukončení těžby.

 

Palička: Zavřít uhlí a chtít dovážet elektřinu je zhovadilost

7. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

1682.jpgPokud chce ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela zavřít uhelné elektrárny a do spuštění nových zdrojů řešit zajištění dodávek dovozem z Německa, je to zhovadilost. V rozhovoru pro magazín Horník Geolog Naftař to řekl předseda hornických odborů Rostislav Palička.

 

Hornické muzeum v Příbrami

6. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

1275055646sy4hxf.jpgNavštívíme hornické muzeum v Příbrami, které je největším hornickým muzeem v Česku a také jedním z největších v Evropě. Představuje slávu zdejšího hornictví a těžby olova, zinku, stříbra i uranu od dob Keltů až po konec 20. století. Je to také jediné hornické muzeum v Evropě, které umožňuje turistům nahlédnout do hloubky 1600 metrů, do třetí nejhlubší jámy na našem území.

 

Finsko prodloužilo životnost poslední uhelné elektrárny o tři roky

3. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

fototapeta-nerd-smajlik-student.jpgFinsko prodloužilo životnost svého poslední uhelné elektrárny, aby zajistilo, že v nadcházejících zimách nedojde k výpadkům elektřiny, přestože nedávno připojilo novou jadernou elektrárnu o výkonu 1,66 GW.

 

Německo zvažuje prodloužení provozu svých uhelných elektráren, aby snížilo spotřebu plynu

2. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

autori-smajlik.jpgNěmecká vláda zvažuje prodloužení provozu hnědouhelných a černouhelných elektráren, které byly uvedeny na trh v průběhu energetické krize. Tyto elektrárny, které by jinak byly uvedeny mimo provoz, by tak mohly zůstat v provozu i po aktuálně plánovaném jaru 2024, aby v případě nutnosti pomohly ušetřit plyn a zajistit bezpečnost dodávek.

 

Počet obětí důlního neštěstí v Kazachstánu vzrostl na 45

1. 11. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

dfc496cd58_70820763_u.jpgPočet obětí požáru uhelného dolu u města Karaganda v Kazachstánu vzrostl na 45, jeden horník se stále pohřešuje. Podle agentury Reuters to oznámily záchranné složky této středoasijské země. Na místě neštěstí pokračují pátrací práce.

 

Konec uhlí a co dál aneb Jak chce Česko skončit se spalováním uhlí do roku 2033

31. 10. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

divici-se-smajlik-button.jpgPoslechněte si celé Zaostřeny Jany Karasové

 

Přes 30 horníků zahynulo při požáru uhelného dolu v Kazachstánu

30. 10. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

5085-1299057730yw20ct.jpgNejméně 32 horníků včera zahynulo při požáru uhelného dolu u kazachstánského města Karaganda a dalších 14 se stále pohřešuje, informovala agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Podle vlastníka dolu, kazachstánské pobočky společnosti ArcelorMittal se sídlem v Lucembursku, požár patrně způsobil výbuch metanu. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev vyhlásil na 29. října státní smutek.

 

Jedenáct zemí žádá delší podporu uhelných regionů

27. 10. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

definicny-obor--obro-hodnot-smajlik.jpgZástupci 11 evropských zemí podepsali v Bruselu „Karlovarskou Deklaraci uhelných regionů“. Hlavním cílem výzvy je zajistit pokračující finanční podporu pro uhelné regiony i po roce 2027 z rozpočtu Evropské unie. Deklaraci zástupci dotčených států podepisovali v úterý v rámci Platformy Spravedlivé transformace, která se koná v Bruselu pod záštitou Evropské komise.