Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality a postřehy

Příspěvky

Přes 30 horníků zahynulo při požáru uhelného dolu v Kazachstánu

30. 10. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

5085-1299057730yw20ct.jpgNejméně 32 horníků včera zahynulo při požáru uhelného dolu u kazachstánského města Karaganda a dalších 14 se stále pohřešuje, informovala agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Podle vlastníka dolu, kazachstánské pobočky společnosti ArcelorMittal se sídlem v Lucembursku, požár patrně způsobil výbuch metanu. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev vyhlásil na 29. října státní smutek.

 

Jedenáct zemí žádá delší podporu uhelných regionů

27. 10. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

definicny-obor--obro-hodnot-smajlik.jpgZástupci 11 evropských zemí podepsali v Bruselu „Karlovarskou Deklaraci uhelných regionů“. Hlavním cílem výzvy je zajistit pokračující finanční podporu pro uhelné regiony i po roce 2027 z rozpočtu Evropské unie. Deklaraci zástupci dotčených států podepisovali v úterý v rámci Platformy Spravedlivé transformace, která se koná v Bruselu pod záštitou Evropské komise.

 

‚Drží je jako rukojmí.‘ V jihoafrickém zlatém dole pod zemí zůstalo na 500 horníků kvůli sporu mezi odbory

26. 10. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

hladovy_smajlik.pngSkupina horníků z neregistrovaného odborového svazu v úterý drží stovky svých kolegů již druhý den pod zemí ve zlatém dole v Jihoafrické republice kvůli sporům mezi konkurenčními odbory. S odkazem na policii a vedení dolu o tom informovala agentura AP.

 

Budinský: Němci a Poláci uhlí pálit můžou. Proč nemůže Česko?

25. 10. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

coal_30840_sm.gifGenerální ředitel ČEZ přiznal, že cena emisní povolenky za dva roky uzavře české uhelné elektrárny. Odpovědnost za to mají tři poslední vlády, říká Vladimír Budinský, šéf Zaměstnavatelského svazu důlního a naftového průmyslu.

 

Šéf ČEZ: Ani levná elektřina z Německa nám nebude stačit

24. 10. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

6353-latexovy-smajlik-micek-zluty-maly-plneny-6-cm.jpgVláda plánuje konec uhlí v Česku k roku 2033. Uhelné elektrárny ale začnou jejich vlastníci zavírat zřejmě už za dva roky. Stát by se tím měl začít zabývat, upozorňuje generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš.

 

OKD dokončila obnovu porubových dopravníků za téměř 60 milionů korun

23. 10. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

_vyr_277512766-popelnik-original.jpgTěžební společnost OKD dokončila sérii nejrozsáhlejších oprav letošního roku. Na opravy a renovace čtyř hřeblových dopravníků, které slouží v porubech k dopravě vytěženého uhlí s hlušinou do důlních zásobníků, vynaložila 59,5 milionu korun.

 

Českým miliardářům se sázka na uhlí vyplatila

20. 10. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_10118066-money-loving-smiley.jpgHned dva čeští miliardáři, Daniel Křetínský a Pavel Tykač, před časem vsadili na investice do odepisovaného uhlí. Sázka se jim vyplatila, stali se z nich globálně významní hráči.

 

V Indii zemřeli zloději uhlí

19. 10. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

index.jpgSmrt tří vesničanů v povrchovém dole v Ranigunji, kteří kradli uhlí ze státního dolu, zaskočila vysoké uhelné úředníky. Na rozdíl od předchozích případů, kdy lidé zemřeli při závalech v opuštěných dolech, se totiž incident stal v činném dole.

 

Zájem o uhlí a dřevo je obrovský

18. 10. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

1275055646sy4hxf.jpgTi, kteří si neudělali zásoby paliva v létě, teď shánějí dřevo nebo uhlí, kde se dá. Potvrzují to i prodejci, kteří evidují velký zájem. Ceny uhlí a dřeva v poslední době sice klesají, ale jsou pořád vyšší než před válkou na Ukrajině.

 

Australský soud podpořil rozšíření uhelných dolů

17. 10. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

autori-smajlik.jpgAustralský soud podpořil rozhodnutí vlády schválit rozšíření dvou uhelných dolů. Soudce Shaun McElwaine potvrdil rozhodnutí ministryně životního prostředí Tanyi Plibersekové o povolení projektů společností Whitehaven Coal a MACH Energy Australia a odmítl výzvy aktivistů, aby přehodnotila klimatická rizika, která představuje další těžba uhlí.