Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality a postřehy

Příspěvky

Těžba uhlí loni poklesla o 15 procent

1. 3. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

14491196.jpgTěžba uhlí v České republice loni výrazně poklesla. Vytěžilo se celkem 30,04 milionu tun hnědého a černého uhlí, což je v meziročně o 15 procent méně. Produkci táhla tradičně zejména těžba hnědého uhlí, které tvořilo 95 procent vytěženého nerostu. Snížila se i výroba koksu. Vyplývá to ze statistik ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

 

OKD: Událost v oblasti ražby – ČSM Sever

29. 2. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

36989.jpgVčera 27. 2. ve 14:44 došlo v oblasti ražby v důlním poli ČSM-Sever k vypadnutí uhlí z čelby, což způsobilo zranění čtyř zaměstnanců

 

Experimenty půl kilometru pod zemí. Navštívili jsme výzkumné pracoviště v bývalém uranovém dole

28. 2. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

1401336-img-smajlik-narozeniny-30.jpgRožná I na Žďársku je bývalý uranový důl. Dnes slouží jeho infrastruktura mj. vědcům – v podzemních chodbách si v hloubce více než 500 metrů zřídili výzkumné pracoviště. Sedmým rokem v něm provádějí experimenty související s plánovanou stavbou hlubinného úložiště vyhořelého jaderného odpadu. Co v důlním díle zkoumají, jak jejich laboratoř vypadá a co všechno musejí absolvovat, když do ní chtějí sfárat? Otestovali jsme to s kamerou Novinek.

 

Brzy padne rozsudek ve sporu o pokračování provozu dolu Turów

27. 2. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

8594837.jpgDne 6. března má být vyhlášen rozsudek v řízení o vlivu kontroverzního povrchového dolu Turów na životní prostředí u správního soudu Varšavského vojvodství. Bylo to oznámeno po jednání, které uspořádalo město Žitava. Město podalo žalobu proti dalšímu provozu dolu.

 

Dělá horníka a po šichtě farmaří. Je to koníček, na poli se vydělat nedá, říká

26. 2. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

images.jpgMálo placená, ale krásná práce, spíše jen koníček. Tak hodnotí Petr Siuda z Dětmarovic podmínky pro provozování zemědělství, jemuž se věnuje nad rámec svého povolání. Pracuje jako horník v dole v Karviné a po práci obdělává své pozemky o rozloze 30 hektarů. Přestože pracuje i šestnáct hodin denně, má co dělat, aby splatil hypotéku a uživil rodinu.

 

Mrtvý ve Venezuele

23. 2. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_13755045-smiley-emoticons-face-vector---falling-in-love.jpg Počet mrtvých v nelegálním dole na zlato ve Venezuele se měl podle vydavatelství El Heraldo de Mexiko zvýšit na 30 a počet zasypaných osob na 100.

 

Spotřeba uhlí ve světě roste

22. 2. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

divici-se-smajlik-button.jpgGlobální spotřeba uhlí se v roce 2022 vyšplhala na nové historické maximum a i v roce 2023 zůstane poblíž této rekordní úrovně, protože silný růst v Asii pro výrobu energie i pro průmyslové aplikace předstihuje pokles, který se děje ve Spojených státech a Evropě. Spotřeba uhlí v roce 2022 vzrostla o 3,3 % na 8,3 miliardy tun, což představuje nový rekord, podle zprávy IEA Coal Market Update, která byla zveřejněna v polovině roku 2023. Zpráva předpovídá, že v letech 2023 a 2024 budou malé poklesy ve výrobě elektřiny z uhlí pravděpodobně vykompenzovány nárůstem průmyslového využití uhlí. Mezi geografickými regiony existují velké rozdíly.

 

Austrálie bude i v budoucnu sázet na uhlí a plyn

21. 2. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

hvezdicka.pngLabouristická vláda australského státu Nový jižní Wales hodlá prodloužit životnost největší uhelné elektrárny v zemi Eraring. Na udržení provozu elektrárny bude pravděpodobně vynaloženo 200 až 400 milionů australských dolarů (zhruba 3 až 6 miliard korun) ročně.

 

Těžbu uhlí by v lomech mohly nahradit soláry. Obce se bojí

20. 2. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

divici-se-smajlik-button.jpgV Ústeckém kraji by na místech po těžbě uhlí mohly stát fotovoltaické elektrárny. Na některých plochách je nyní zeleň nebo se obdělávají. K pořízení aktualizace územního plánu Ústeckého kraje, která se týká vymezení ploch pro fotovoltaické elektrárny (FVE) v asanačních územích, se může veřejnost vyjádřit do 22. února.

 

DIAMO pokračuje v likvidaci dolů

19. 2. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

fototapeta-nerd-smajlik-student.jpgTři roky po ukončení těžby uhlí na Dole Darkov zahájil včera státní podnik DIAMO zásyp devět set metrů hluboké jámy Pomocného závodu Darkov nedaleko rekreační oblasti Karvinské moře.