Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavosti

Příspěvky

Dejme větší prostor výzkumu uhlí

6. 9. 2016

| Rubrika: Zajímavosti

atr254i25b.jpgStojí za to hledat i další cesty, jak uhlí lépe využít. Dáme-li větší šanci výzkumu, možná se odmění alternativami efektivnějšího využití uhlí.

 

Sláva a bída hornictví na Ostravsku

24. 8. 2016

| Rubrika: Zajímavosti

14491196.jpgŠest let trvalo, než byla vykopána první jáma na dole ČSM, uhlí se zde proto začalo těžit až v roce 1968. Už v roce 1971 ale ve dvou závodech Dolu ČSM, ČSM Sever a ČSM Jih vytěžili během jednoho roku přes milion tun uhlí. V roce 1984 pak ze země vyjelo 2,8 milionu tun uhlí. Vtažná jáma závodu Jih dosáhla hloubky 1103 metrů.

 

V obci zasiahli proti sprejerom netradične. Na zastávke ožije v jedinečnej maľbe história

25. 7. 2016

| Rubrika: Zajímavosti

dalekohled-smajlik-3d-agent-pixmac-vektor-84873438.jpgHORNÁ VES. Vkusná, poučná a zároveň originálna, to sú podmienky, ktoré by mala spĺňať maľba v priestoroch autobusovej zastávky v Hornej Vsi. Vzniká tam v týchto dňoch na objednávku obce.

 

Havířské hospody: Chodilo se na Plivanec, nebo postát na Kopytárnu

22. 7. 2016

| Rubrika: Zajímavosti

image.jpg

To, co se v dole začalo, dořešilo se v hospodě. Občas se i tak trochu zapomínalo jít domů... A tak se z nedělní šichty někteří vrátili domů až ve středu. Další díl seriálu MF DNES a iDNES.cz o historii hornictví v regionu mapuje, jak se žilo havířům pracujícím na bývalých ostravských dolech a kde hasili žízeň po náročné šichtě.

 

 

Hornické kolonie

16. 7. 2016

| Rubrika: Zajímavosti

14279514.jpg

Ostravsko-karvinský revír, to nebyly z historického hlediska pouze doly nebo hutě. Další díl seriálu MF DNES o historii OKD se vrací k místům, kde bydleli horníci i jejich rodiny.

 

 

Nahlédněte do historie severomoravských uhlobaronů

20. 6. 2016

| Rubrika: Zajímavosti

fototapeta-nerd-smajlik-student.jpgHistorie těžby uhlí na Ostravsku a Karvinsku je spjata především s trojicí mužů, kteří se o něj zasloužili ze všech nejvíc. Bankéř Salomon Mayer Rothschild, Franz Josef hrabě Wilczek a Jindřich hrabě Larisch-Mönnich.

 

Energetickou bezpečnost Polska zajistí jen uhlí

23. 5. 2016

| Rubrika: Zajímavosti

divici-se-smajlik-button.jpgPolsko chce zabránit hrozícímu nedostatku elektrické energie. Bude proto tlačit na Evropskou komisi, aby zavedla systém financování výroby elektřiny v konvenčních elektrárnách.

 

Ostravská lanovka bude místo uhlí vozit turisty

27. 3. 2016

| Rubrika: Zajímavosti

smajlik-placka-03-0.jpg.big.jpgOstravská radnice zvažuje obnovu lanové dráhy nad městem. Tentokrát by ale namísto průmyslových provozů propojila největší turistické atrakce. Vozíky s uhlím by proto nahradily moderní kabiny s turisty.

 

V polském dole se bude těžit komorováním

8. 3. 2016

| Rubrika: Zajímavosti

hladovy_smajlik.png  Polská společnost Węglokoks Kraj se chystá v příštích třech letech investovat do svého dolu Bobrek Piekary zhruba 300 milionů zlotých (zhruba dvě miliardy korun) s cílem zlepšit kvalitu a účinnost využívání uhlí. Nový systém těžby by měl prodloužit životnost dolu o více než deset let.

 

Sovětský moskvič pomáhá s dobýváním uhlí

24. 1. 2016

| Rubrika: Zajímavosti

14491196.jpgJižní Kyrgyzstán je posetý malými uhelnými doly, které jsou provozovány bez regulací a povolení. Vlastníci těchto ilegálních dolů platí horníkům v porovnání s dalšími dělnickými profesemi nadprůměrnou mzdu. V její ceně je ale i riskování života.