Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv

Nalezené příspěvky

Olomoucká teplárna skončí s uhlím. Přestavba vyjde na 4 miliardy

1. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

images.jpgOlomoucká teplárna společnosti Veolia Energie přestane spalovat uhlí. Rozsáhlá rekonstrukce za více než 4 miliardy korun bude hotová do roku 2029. Zahrnuje mimo jiné přechod dvou kotlů z uhlí na zemní plyn a na palivo z odpadů a biomasy.

 

Sliby levné elektřiny z nových Dukovan jsou jen iluze

2. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

smajlik-2.jpgANALÝZA. Češi to neradi slyší: Nové jaderné bloky, jejichž výstavbu vláda plánuje, nezaručí domácím spotřebitelům levnou energii. Posílí energetické jistoty, zákaznické ceny ale ovlivní jen málo.

 

Studentka kvůli diplomové práci fárala s horníky

5. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

images.jpgZachování kulturního dědictví Ostravsko-karvinského revíru muzejními prostředky, to byl název diplomové práce, kterou i za přispění horníků z Dolu ČSM vypracovala Anna Leuchterová.

 

Sesuv půdy v uhelném dole v Pákistánu zabil dva lidi

6. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

prilba.pngDva dělníci zahynuli při sesuvu půdy v uhelném dole v pákistánské severozápadní provincii Chajbar Pachtunchvá, uvedla policie. Incident se stal v okrese Kohát, kde dělníci pracovali uvnitř uhelného dolu, když došlo k nehodě.

 

Na OKD dopadá pokles světových cen a poptávky po uhlí, přesto chce dodržet plán

7. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

smajlik-2.jpgNízké výkupní ceny černého uhlí a menší poptávka velkých odběratelů. To jsou těžkosti, které v poslední době citelně ovlivňují důlní společnost OKD. Přesto chce dodržet plán a v předposledním roce těžby vyvézt na povrch téměř jeden a čtvrt miliónu tun uhlí.

 

Glencore vytěží ve druhém pololetí víc uhlí

8. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

miner.pngSpolečnost Glencore zachovala svůj výhled produkce pro rok 2024 a přidala další objemy ocelářského uhlí pro druhou polovinu roku. Navýšení objemu následuje po úspěšném převzetí kanadské společnosti Elk Valley Resources, dceřiné společnosti Teck Resources, která vyrábí ocelářské uhlí.

 

Krojovaní horníci opravili staré lavičky

9. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

1275055646sy4hxf.jpgV parku u Domu PZKO přibylo více míst k sezení. Zásluhu na tom mají členové spolku krojovaných horníků při obci Stonava. Zrenovovali totiž staré lavičky, které v parku sloužily návštěvníkům před celkovou rekonstrukcí celého areálu.

 

Bývalé ambulatorium pro horníky čeká rekonstrukce

12. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

images.pngBývalé zdravotnické středisko pro horníky v Ostravě-Heřmanicích čeká rekonstrukce. Firma, která chátrající budovu před několika roky koupila, zde chce zřídit stavební centrum, které by poskytovalo servis pro stavebníky.

 

Biele ruže k pamätníku v Handlovej položili baníci, ústavní činitelia, vzácni hostia a zástupcovia mesta

13. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

unaveny-smajlik-button.jpgDeň bielych ruží je od roku 2010 Pamätným dňom obetí banských nešťastí na Slovensku. Zároveň všetkých baníkov, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania a tiež spomienkovým dňom na najväčšie nešťastie v novodobých dejinách slovenského baníctva. Jediným spôsobom, ako sa dá s touto smutnou udalosťou vyrovnať, je uchovať si rozpomienku v srdci a s pietou spomínať. Kvety a vence zaplavili Pamätník baníkov na Ul. 29. augusta v soboru 10.8.2024. Biele ruže ako symbol spomienok na ľudí, ktorí pri výkone svojej poctivej baníckej práce prišli o to najcennejšie, o vlastný život.

 

Muzeum vystavuje kahan, který roky vítal horníky

14. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

1401336-img-smajlik-narozeniny-30.jpgTři symboly hornictví jsou novou součástí sbírky Podkrušnohorského technického muzea sídlícího v areálu bývalého hlubinného dolu Julius III v katastrálním území Růžodol. Jde o sochy havířů a zkřížená kladívka, které byly původně rozmístěny v různých hlubinných dolech, a obří hornický kahan.

 

Komentář: Radši uhelné elektrárny z padesátých let než dovoz elektřiny

15. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

divici-se-smajlik-button.jpgMinistr průmyslu Jozef Síkela tvrdí, že vypnutí uhelných elektráren bude „brnkačka“ a elektřinu můžeme klidně, dokonce prý i levněji, dovážet. Opravdu?

 

Liberecký kraj bude sledovat pohyb v budovách způsobený těžbou v Turówě

16. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

balonek-smajlik.jpgLiberecký kraj bude sledovat pohyb v budovách způsobený těžbou v polském hnědouhelném dole Turów u hranic s Českem. Pro dálkový monitoring, který by měl trvat nejméně deset let, teď hledá dodavatele. Předpokládaná hodnota zakázky je 6,61 milionu korun bez DPH, měřicí přístroje a další vybavení včetně dálkového sledování budou financovány z Fondu Turów, odpověděl dnes na dotaz ČTK mluvčí kraje Filip Trdla. Lhůta pro nabídky v soutěži končí 9. září.

 

Coal India uvolňuje neomezené dodávky uhlí pro elektrárny

19. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

1401336-img-smajlik-narozeniny-30.jpgAkcie státní společnosti Coal India Ltd (CIL) ve středu vzrostly o 1,3 % na 528 EUR za kus poté, co povolila tepelným elektrárnám včetně nezávislých elektráren nebo soukromých jednotek nakupovat uhlí nad rámec ročního smluvního množství.

 

Motor šachty by vyměnili i měsíc před koncem těžby. V dole ČSM nesmí podcenit ani šroub

20. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_8943042-okay-smiley.jpgV hlubinách dolu ČSM na Karvinsku těží horníci 16 hodin denně černé uhlí. Ani když zrovna nefárají, není stovky metrů hluboko úplný klid. Do práce totiž nastupují údržbáři a technici. „Tady nejde, že bychom postupně ubírali na nárocích, protože tady by se to vymstilo,“ líčí neustálou obezřetnost Vladimír Polášek, vedoucí provozu dopravy OKD.

 

Z uhlí stále pochází skoro polovina tepla

21. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

image.jpgV loňském roce bylo vyrobeno na území ČR 140 923 TJ tepla. Přes 45 % hrubé (brutto) výroby pocházelo stále z uhlí, z toho 38,5 % připadá na hnědé uhlí a 7,7 % na černé uhlí. Po uhlí následuje z pohledu nejvíce využívaných vstupních paliv zemní plyn (19 %) a biomasa (16 %). Vyplývá to ze zprávy o provozu teplárenských soustav za rok 2023, kterou vydal Energetický regulační úřad (ERÚ).

 

V poválečných fiňocích se dál bydlí. Horní Suchá je chce získat pro nájemníky

22. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

14491196.jpg

Velmi napjaté bylo minulý týden zastupitelstvo Horní Suché na Karvinsku. Rozhodovalo se tam totiž o osudu šestnácti takzvaných finských domků v lokalitě Paseky v části Pod tratí 2. Většinou hlasů zastupitelé nakonec schválili odkup domů od soukromé společnosti Heimstaden za přibližně 22,5 milionu korun. Objekty se poté mají nabídnout k odprodeji nájemníkům. Má to však svoje rizika.

 

 

Bývalý důl na Karvinsku se propojí s proslulým šikmým kostelem. Vznikne nové turistické lákadlo

23. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_8943042-okay-smiley.jpgUž příští rok na jaře se začne bývalý Důl Gabriela na Karvinsku proměňovat v turistické a kulturní centrum za 503 milionů korun. Příprava projektové dokumentace strategického projektu POHO Park Gabriela totiž právě finišuje. Vše má být hotovo v roce 2027.

 

V Americe vzniká uhelný gigant

26. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

images.jpgJedna z největších amerických uhelných společností Arch Resources se dohodla na fúzi s konkurenční firmou CONSOL Energy. Vznikne tak severoamerický uhelný gigant o hodnotě více než pět miliard USD (112,7 miliardy Kč) s názvem Core Natural Resources. Oznámily to obě společnosti.

 

Báňští záchranáři mění skla na těžní věži Dolu Jeremenko

27. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

images.jpgJiž řadu dní probíhají náročné lezecké práce na kulturní památce kladivové těžní věži bývalého Dolu Jeremenko v Ostravě Vítkovicích, kdy profesionální báňští záchranáři státního podniku DIAMO z HBZS Ostrava mění pomocí lezecké techniky skleněné výplně oken na prosklené fasádě těžní věže.

 

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ odštěpného závodu ODRA

28. 8. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

1401336-img-smajlik-narozeniny-30.jpgStátní podnik DIAMO vás zve na DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ odštěpného závodu ODRA státního podniku DIAMO, který se uskuteční v sobotu 31. 8. 2024 od 10 do 16 hodin v areálu Vodní jámy Jeremenko v Ostravě Vítkovicích.

 

Nalezené složky

Nebyly nalezeny žádné složky