Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality a postřehy

Příspěvky

Odstřel skipové věže dolu Lazy. Kde zaparkovat, jaká jsou pravidla pro diváky

26. 7. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

images.jpgOdstřel skipové věže dolu Lazy proběhne na Karvinsku v sobotu a už teď je jasné, že akce přiláká davy diváků z celého regionu. Pořadatelé odstřelu žádají veřejnost o dodržování jistých pravidel a bezpečnostních pokynů.

 

Bývalý důl Gabriela se do tří let promění. Sousedící infocentrum bude částečně vbudováno do země

25. 7. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

images.jpgStrategický projekt POHO Park Gabriela má nově zpracovanou vizualizaci nové projektové dokumentace. Nejzásadnější změnou oproti původnímu architektonickému návrhu je zapuštění novostavby informačního centra pod úroveň terénu. POHO Park Gabriela bude bránou do pohornické krajiny Karvinska. Oživí chátrající důl a vytvoří z něj dynamické kulturní centrum.

 

Poptávka po elektřině raketově poroste. Pomůže i uhlí

22. 7. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

56470195-antistresovy-micek-smajlik.jpgCelosvětová poptávka po elektřině by měla v letošním roce růst nejrychleji za téměř 20 let kvůli zvyšujícímu se zájmu o klimatizace v reakci na vlny veder, ale také kvůli silnému hospodářskému růstu a využívání technologií, jako jsou elektromobily a tepelná čerpadla. Tento trend bude pokračovat i v příštím roce a bude podporovat také výrobu elektřiny z uhlí, přestože se zvýší výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů. Uvedla to ve svém výhledu Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

 

Historické důlní dílo Kovárna se po sedmi letech opět otevřelo turistům

19. 7. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

happy-cartoon-smiley-face-thumb2268974.jpgDůlní dílo Kovárna v Obřím dole u Pece pod Sněžkou se po sedmi letech znovu otevřelo turistům. Prohlídková trasa je nyní dvojnásobně dlouhá díky zpřístupnění zavalené štoly Prokop a vede do hloubky 75 metrů. Nový východ na dně Obřího dolu umožňuje návštěvníkům opustit podzemí jinou cestou, než kterou přišli.

 

Smutný: Německé varování pro Česko

18. 7. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

de_leuke_gravende_cartoon_van_de_mol_servet-re1dd24b3ad6f4fc48cd125d1fc0e750c_2cf00_8byvr_324.jpgVláda ČR se tento týden chystá schválit balík dokumentů, jež mají nasměrovat republiku k dekarbonizačnímu cíli. Přitom nejnovější zprávy z vůdčí země zelené tranzice Německa dokazují, že jejich zelená revoluce narazila do zdi reality, napsal na serveru Seznam Médium mluvčí think-tanku Realistická energetika a ekologie Milan Smutný.

 

ČEPS chystá přechod sítí na dobu bez uhlí. Dovážet můžeme až pětinu roční spotřeby elektřiny

17. 7. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

unaveny-smajlik-button.jpgV letech 2027 až 2030 možná bude muset Česko pokrývat z dovozu až 20 procent spotřeby elektřiny ročně. Důvodem je rychlejší uzavírání uhelných elektráren než se čekalo. Z modelů správce sítí ČEPS (Česká elektroenergetická přenosová soustava) vyplývá, že elektřina na vývoz bude v Evropě dostupná, hlavně ve Francii a Skandinávii.

 

Botswana hledá novou exportní cestu pro své zásoby uhlí

16. 7. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

definicny-obor--obro-hodnot-smajlik.jpgTři jihoafrické země podepsaly dohodu o realizaci železničního a přístavního projektu, který má vnitrozemské Botswaně pomoci vyvážet její obrovské zásoby uhlí přes Mosambik, ačkoli na jeho uskutečnění musí ještě sehnat peníze.

 

Odstřel skipové věže Dolu Lazy proběhne 27. 7. 2024

15. 7. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

images.jpgV sobotu 27. 7. v 10:00 hodin dopoledne provede specializovaná firma odstřel skipové věže.

 

Z polského dolu po otřesu zachránili většinu horníků. Jeden zemřel, po druhém pátrají

12. 7. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

smutny-smajlik-3-3d-byty-na-pozadi-bahno-pixmac-ikona-12123843.jpgZ polského uhelného dolu Rydultowy, ve kterém ve čtvrtek ráno došlo k silnému otřesu v hloubi 1200 metrů, se podařilo dostat 76 ze 78 horníků, kteří byli v té době pod zemí. Jeden neštěstí nepřežil, po druhém se pátrá, uvedli představitelé majitele dolu, kterým je těžební společnost Polska Grupa Górnicza. Důl se nachází nedaleko hranic s Českem. První informace hovořily o 68 hornících pod zemí.

 

Indie bude zkušebně odebírat koksovatelné uhlí z Mongolska

11. 7. 2024

| Rubrika: Aktuality a postřehy

images.jpgIndie bude od konce tohoto měsíce zkušebně dovážet koksovatelné uhlí z Mongolska. Nejlidnatější země světa se snaží diverzifikovat dovoz této klíčové suroviny pro výrobu oceli, aby snížila přílišnou závislost na Austrálii