Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality a postřehy

Příspěvky

Neuvěříte, kdy v Číně začali těžit uhlí

4. 8. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

8594837.jpgNová archeologická studie publikovaná nedávno v časopise Science Advances odhalila vůbec nejstarší systematickou těžbu a využívání uhlí lidmi jako paliva. K těžbě docházelo v severozápadní Číně asi před 3 600 lety.

 

V Česku rostou soláry. Větrníky nikdo nestaví

3. 8. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

7062.jpgInstalovaná kapacita nově zprovozněných fotovoltaických elektráren v Česku loni stoupla meziročně o 366 procent, vyplývá z analýzy společnosti TPA Valuation & Advisory. Enormní nárůst firma očekává také v letošním roce. Vodní a zejména větrné elektrárny naopak proti fotovoltaice dlouhodobě výrazně zaostávají. Loni nebyla v České republice postavena žádná nová větrná elektrárna, stejně jako v roce 2021.

 

OKD koupí teleskopické stojky za 70 milionů

2. 8. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

images.jpgTěžební společnost OKD investuje 70 milionů korun do nákupu důlních teleskopických stojek, které pomohou zvýšit efektivitu práce i bezpečnost. Teleskopické stojky pro OKD vyrábí na míru polská společnost a jsou ze speciální oceli s vysokou pevností. Novinářům to sdělila mluvčí společnosti Bára Černá Dvořáková

 

Kamen na uhlí ubývá. Ale jen pozvolna

1. 8. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_8587116-thinking-smiley.jpgV Olomouckém kraji se v letech 2011 až 2021 snížil počet domácností vytápěných kamny na uhlí, koks a uhelné brikety, naopak přibylo kotlů spalujících plyn, dřevo a další biomasu, elektrických topidel i domácností napojených na kotelnu mimo dům. ČTK informaci získala z výsledků sčítání lidu, domů a bytů, které v roce 2021 provedl Český statistický úřad.

 

Globální poptávka po uhlí zůstane letos poblíž loňské rekordní úrovně

31. 7. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

depositphotos_13755045-smiley-emoticons-face-vector---falling-in-love.jpgGlobální poptávka po uhlí se loni vyšplhala na rekord a letos patrně zůstane poblíž této úrovně. Ve své zprávě to uvádí Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Pokles zájmu v Evropě a ve Spojených státech podle ní vykompenzuje silný růst v Asii

 

Pěgřímek: Ekonomický tlak proti uhlí nástup nové energetiky nezrychlí

28. 7. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

hladovy_smajlik.pngNa dotazy iUHLI.cz politicky velmi korektně odpovídal Ivo Pěgřímek, generální ředitel Severočeských dolů, které jsou členem skupiny ČEZ. Přesto je z jeho odpovědí patrné, že bez fosilních paliv zatím neumíme zajistit své energetické potřeby.

 

Současný systém, kdy se doly po těžbě zaplaví, je překonaný. V regionu není dostatek vody, říká šéf těžařů Sev.en

27. 7. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

definicny-obor--obro-hodnot-smajlik.jpgOd 70. let se plánovalo, že po skončení těžby se doly řízeně zatopí. Teď se má praxe změnit – část jámy se nechá ladem a její proměna bude na přírodě.

 

Stěna v Turowě funguje, vody v Česku přesto ubývá

26. 7. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

1275055646sy4hxf.jpgStěna, která má chránit spodní vodu na českém území před vlivem těžby v polském hnědouhelném dole Turów, funguje. Potvrzují to data ze čtyř kontrolních vrtů v blízkosti stěny na polské straně. Hladiny v nejbližších vrtech se zvedly v rozsahu od 0,63 metru až do 4,17 metru, řekl novinářům u česko-polské hranice ředitel České geologické služby (ČGS) Zdeněk Venera. Na české straně ale přesto vody dál ubývá

 

S důlními „ščury“ a cvrčky je konec. Bez svačin horníků nepřežijí

25. 7. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

7062.jpgS koncem fárání a postupným zasypáváním šachet ve Staříči, Sviadnově a Chlebovicích je na vymření také fauna v mnohasetmetrové hloubce pod zemí. Bývala námětem bizarních hornických zkazek, ale je také předmětem seriozních akademických prací.

 

OKD těží stále složitěji. Ale vyplácí se to

21. 7. 2023

| Rubrika: Aktuality a postřehy

02.jpgSpolečnost OKD má zajištěný plán těžby černého uhlí až do přelomu roku 2025 a 2026. V té době zavře na Karvinsku poslední činný důl. Přípravné práce jsou stále náročnější. Horníci se musí vracet i do míst, která se dříve vynechávala.